Coraz częściej w ofercie sklepów i piekarni spotkać można produkty bezglutenowe. Dla kogo są przeznaczone i czy dieta bezglutenowa rzeczywiście pełna jest wyrzeczeń? Obecnie nie musi to być prawda – asortyment ciągle się powiększa, a jego jakość poprawia. Które produkty nie zawierają glutenu i jak je dobrze wykorzystać, aby jeść zdrowo i pysznie?
Mąki bez glutenu – jak je wykorzystać?
Domowa pizza bez glutenu jest dziś w zasięgu ręki, a to dzięki szerokiej ofercie mąk bezglutenowych na rynku. Wiele gotowych produktów cechuje się wysoką jakością, ale nie zastąpią one przyjemności z własnoręcznego przyrządzania potraw. W jaki sposób możesz wykorzystać mąki bezglutenowe w swojej kuchni i na co zwrócić uwagę podczas gotowania z ich pomocą?
Istnieje wiele rodzajów mąk bezglutenowych, ale posiadają one pewne cechy wspólne. Są zwykle bardziej kruche i mniej pulchne, o czym trzeba pamiętać, jeśli przygotowujemy z nich pewne dania. Wilgotne ciasta, takie jak brownie lub pizza w stylu neapolitańskim, mogą okazać się trudniejsze do zrobienia, ponieważ ciężej będzie osiągnąć odpowiednią teksturę. Należy wtedy odpowiednio dobrać składniki i proporcje, aby uzyskać zamierzony efekt. Oczywiście ma to też pewne plusy – krucha mąka świetnie nadaje się do przyrządzania m.in. tart. Dzięki niej zdołamy osiągnąć właściwą konsystencję i smak!
Chleb bez glutenu również może być pyszny, zarówno ten domowy, jak i kupiony w sklepie. Przepis na jego wykonanie praktycznie niczym się nie wyróżnia, oprócz użycia innego rodzaju mąki. Wybrany jej rodzaj wpłynie rzecz jasna na smak i konsystencję wypieku, więc warto zastanowić się zawczasu, jakie aromaty nam odpowiadają. Często w sklepach można kupić specjalne mieszanki do wykonania chleba bezglutenowego – jest to dobre wyjście, jeśli zaczynamy dopiero swoją przygodę z domowym pieczywem.
O czym warto pamiętać podczas pieczenia bezglutenowego chleba? Oto kilka wskazówek:
- Mąka bezglutenowa jest generalnie sucha, więc warto dodać do niej więcej płynu
- Chleb bezglutenowy ma tendencję do szybkiego wysychania
- Ciasto bezglutenowe gorzej utrzymuje kształt, dlatego warto jest korzystać z foremek
Makarony i kasze bez glutenu, czyli wyśmienite urozmaicenie
Szeroki wybór makaronów i kaszy bez glutenu zadowoli gusta każdego, kto pragnie urozmaicenia swojej diety i nowych doznań smakowych. Co prawda w wielu daniach kuchni włoskiej wykorzystuje się produkty z pszenicy, ale nie przekreśla to możliwości zastąpienia ich innymi składnikami. Makaron z mąki ryżowej posiada delikatniejszy smak, dlatego dobrze sprawdzi się w połączeniu z delikatnymi sosami. Z kolei makarony warzywne, np. z groszku, posiadają białko oraz świetnie współgrają z sosami na bazie warzyw, dodając im aromatu.
Kasze jaglana i gryczana to jedne z najpopularniejszych produktów bezglutenowych. Jest tak nie bez powodu – pasują do bardzo wielu dań i są pyszne! Kasza gryczana świetnie sprawdzi się w roli dodatku do aromatycznych mięsnych i grzybowych sosów, a także jako farsz do pieczonej papryki lub pierogów. Z kolei kasza jaglana charakteryzuje się łagodnym smakiem i może zostać wykorzystana do ulepienia bezmięsnych kotletów i klopsików. Swoje miejsce odnajdzie też wśród deserów – warto spróbować przyrządzić przy jej pomocy sernik lub jaglankę z owocami!
Dieta bez glutenu nie musi być nuda i ma potencjał do obfitowała w ekscytujące smaki i aromaty. Daj szansę produktom bezglutenowym i poznaj wyśmienitą alternatywę dla pszenicy, żyta i innych zbóż!