Jaka jest zalecana dzienna ilość błonnika w diecie w ciągu dnia?

Jaka jest zalecana dzienna ilość błonnika w diecie w ciągu dnia?

Błonnik jest elementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki błonnikowi można uniknąć zaparć i dyskomfortu jelitowego. Z tego powodu wiedza o tym, ile błonnika należy spożywać dziennie jest niezwykle istotna.

Należy zaznaczyć, że istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Podczas gdy pierwszy z nich ulega fermentacji w jelicie, drugi ma działanie mechaniczne: zwiększa objętość bolusa kałowego w celu usprawnienia tranzytu.

Zalecana dzienna ilość błonnika w ciągu dnia

Większość wytycznych dietetycznych podaje, że zalecana dzienna ilość błonnika do spożycia to co najmniej 25 gramów, rozłożonych na kilka posiłków. Nie precyzują one jednak, o jakim rodzaju włókna mówimy.

Jednak według badań opublikowanych w czasopiśmie Alimentary Pharmacology & Therapeutics, regularne spożywanie błonnika, w jakiejkolwiek formie, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia zaparć.

Jednocześnie istnieją dowody, że zwiększenie spożycia błonnika rozpuszczalnego jest korzystne. Związki te znane są również jako prebiotyki. Ich przyjmowanie w formie suplementu może przyczynić się do poprawy zdrowia mikrobioty, która ma pozytywny wpływ na metabolizm składników odżywczych.

Spożycie błonnika pokarmowego a zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów

Rozpuszczalny błonnik jest składnikiem odżywczym, który jest bardzo korzystny dla zdrowia jelit. Regularne spożywanie błonnika jest również optymalne w profilaktyce raka jelita grubego. Substancja ta pomaga „wymiatać” odpady gromadzące się na ścianach jelita. Jest również w stanie ograniczyć wchłanianie niektórych związków toksycznych i rakotwórczych, dzięki czemu poprawia stan zdrowia organizmu.

Ponadto spożycie błonnika wiąże się również z efektywniejszym zarządzaniem mechanizmami zapalnymi. Skutkuje to zmniejszoną akumulacją wolnych rodników w tkankach i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia mutacji na poziomie komórkowym.

Z tego powodu eksperci ds. żywienia zalecają zwiększenie obecności błonnika w diecie, ponieważ w wielu przypadkach wspomniane wcześniej 25 gramów nie zostaje osiągnięte. Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? Polecamy ten artykuł: https://www.keto.pl/jak-zwiekszyc-ilosc-blonnika-w-diecie