Przepis na przepyszne gnocchi z parmezanem

Przepis na przepyszne gnocchi z parmezanem

Masz ochotę spróbować w kuchni czegoś zupełnie nowego? Znudziły ci się typowe kotlety schabowe, rosołki, ale też i włoskie makarony czy zapiekanki? W takim razie przepis na gnocchi na pewno przypadnie ci do gustu. Co prawda potrawa nie jest zbyt szybka w przygotowaniu, ale jeśli chce się stworzyć coś naprawdę wykwintnego i ciekawego, trzeba w to włożyć trochę wysiłku, czyż nie?

Gnocchi z parmezanem – jak przygotować

Od razu przygotuj sobie cztery porcje dania. Możesz mieć pewność, że potrawa zniknie z talerzy w ekspresowym tempie.

Do wykonania gnocchi z parmezanem potrzebne ci będą:

kilogram ziemniaków, jedno jajko, 300 g zwykłej mąki pszennej, jedno żółtko, pasta truflowa, oliwa truflowa, gałka muszkatołowa i sól.

Ziemniaki umyj i ugotuj w posolonej wodzie w całości, aż będą miękkie. Następnie ostudź je i obierz, po czym zmiażdż na gładką papkę przy pomocy tłuczka. Teraz dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę, jedno jajko i jedno żółtko oraz niewielką ilość (np. łyżkę) pasty truflowej i gałkę muszkatołową oraz oliwę truflową do smaku. Teraz swoje gnocchi musisz uformować. Staraj się, by miały one niewielką średnicę i podobny kształt. Możesz je ugotować dokładnie tak jak makaron, tyle że nieco krócej. Kluseczki już po kilku minutach powinny być gotowe do spożycia.

Skoro jednak jest to przepis na gnocchi z parmezanem, do ziemniaczanych klusek trzeba też przygotować jakiś sos. Wykonaj go z 200 ml mleka i 400 g parmezanu startego na tarce o większych oczkach. Mleko zagotuj w garnku i w momencie, gdy będzie już wrzeć, wsyp do niego starty wcześniej parmezan.

Poczekaj, aż ser się rozpuści, a sos uzyska jednolitą i gładką konsystencję. Teraz możesz od razu dorzucić do garnka gotowe gnocchi lub polać je sosem bezpośrednio na talerzu. Jako że to danie nie zawiera w sobie zbyt wielu warzyw, nie licząc oczywiście ziemniaków, warto podać je z kolorową sałatką. Gnocchi z parmezanem świetnie skomponują się też ze… zwykłą kiszoną kapustą!

źródło: https://www.porcja.pl/ – kuchnia, kulinaria, gotowanie