Placki z dyni ze smacznym sosem – dobre o każdej porze

Placki z dyni ze smacznym sosem – dobre o każdej porze

Jesień to czas, kiedy króluje dynia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zajadać się ją też w innych porach roku. Najczęściej tym, co się z niej przyrządza w polskich domach, to gęsta i aromatyczna zupa-krem, niektórzy wykorzystują ją również do ciast czy babeczek, jednak jej zastosowanie może być większe.

Można bowiem przygotować placki z dyni ze smacznym sosem, które sprawdzą się na obiad lub kolację i przekonają do dyni nawet tych, którzy za nią do tej pory nie przepadali.

Król zdrowych przekąsek – placek z dyni

Sezon na dynię to przełom września i października, jednak to w dziesiątym miesiącu roku sięga się po nią najczęściej, co wynika z przypadające na koniec października święto Halloween, kiedy to się drąży ją i czyni z niej latarnie.

Dynię warto wprowadzić do swojej diety, ponieważ jest niskokaloryczna – zaledwie 26 kilokalorii w 100 gramach surowej dyni – stanowi źródło witaminy A, C , E i K, kwasu foliowego. Znaleźć w niej można również pierwiastki mineralne takie jak wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, cynk.
Dynia jest silnym przeciwutleniaczem, wpływa korzystnie na organizm, jednak nie jest polecana każdemu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75) nie jest polecana w diecie dibetyków.

Przygotowane z niej placki będą dobrym zamiennikiem dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, a maczane w sosie dostarczą wielu smakowych wrażeń.

Składniki na placki z dyni

  • 500 g dyni
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki wody
  • chili do dekoracji
  • olej do smażenia

Sos na placki z dyni

– 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka octu (jabłkowy, ryżowy – nie spirytusowy, gdyż sprawi, że sos będzie kwaśny)
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki sezamu
– 1 ząbek czosnku
– opcjonalnie: posiekane drobno chili

Przygotowanie placków z dyni

Dynię przekroić na pół, usunąć środek z pestkami. Obrać ze skórki za pomocą noża lub obieraczki, pokroić na cienkie plasterki, a następnie na słupki.

Pokrojoną dynię umieścić w misce, posypać solą, wymieszać i pozostawić na dziesięć minut, by puściła soki. Można dodać również odrobinę cukru, jeżeli chce się, by dynia była słodsza. W tym czasie przygotować sos: do miski wlać sos sojowy ciemny, wodę, ocet, cukier, olej sezamowy, sezam i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jeżeli sos ma być ostrzejszy, można dodać drobno posiekane chili. Wymieszać wszystkie składniki.

Podanie placków z dyni

Do dekoracji placków pokroić chili na cienkie plasterki. Do miski z dynią wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać wodę i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt lejące. Patelnię rozgrzać, wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć placki z jednej łyżki ciasta, udekorować jednym plasterkiem chili. Przewrócić na drugą stronę, smażyć z obu do zrumienienia. Podawać z przygotowanym sosem.

Więcej pomysłów na ciekawe i zdrowe przekąski znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl.