Kiwi, najpopularniejsze owoce egzotyczne.

Kiwi, owoce dziko rosnące pochodzą z południowo- zachodnich Chin. Nasiona owoców o smaku agrestu, na początku XX wieku, sprowadzili do Nowej Zelandii misjonarze. Kiwi nazywane agrestem chińskim to rodzaj pnączy z rodziny aktinidiowatych, obejmują około 75 gatunków. Aktinidia, owoce o niepowtarzalnym smaku dostępne są na rynku przez cały rok. W Europie pojawiły się w latach 70/XX wieku. Liderem upraw są Włochy, plantacje występują także w Nowej Zelandii, Chile, Japonii, Australii, USA, Grecji, Bułgarii, Francji, Szwajcarii na południu Niemiec. Polscy naukowcy wyhodowali owoce kiwi pochodzące od aktinidii chińskiej. Jest to znacznie mniejsza odmiana o słodkich, aromatycznych owocach, gładkiej skórce, bez charakterystycznego meszku i zielonym miąższu. Mini kiwi to także dekoracyjne pergole ogrodowe.

Kiwi to bogactwo witamin, składników mineralnych, źródło polifenoli.

Wartości odżywcze:
– Witaminy C, A, B1, B2, B3, B6, B9, E, K.
– Naturalne mikroelementy taki jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cyn, sód, selen, miedź, także błonnik, tłuszcz, węglowodany (w tym cukry proste), beta-karoten, luteina, kwasy owocowe i enzymy.

Właściwości zdrowotne.
1. Zawartość potasu pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko powstania choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, udaru mózgu.
2. Owoce kiwi chronią DNA przed uszkodzeniami i wspomagają naprawę. Wykryto substancje chroniące przed niektórymi nowotworami (rak jamy ustnej).
3. W owocach kiwi znajdują się serotoniny działające antydepresyjnie.
4. Duża zawartość witamin w owocach kiwi zapobiega infekcjom sezonowym wywołanym przez wirusa grypy.
5. Owoce kiwi uzupełniają braki pokarmowe, niedobór żelaza. Kobietom w ciąży zaleca się dodatkowe uzupełnianie składników odżywczych tym pierwiastkiem.
6. Owoce pobudzają wydzielanie moczu, wpływają na pozbycie się wody z organizmu.
7. Kiwi jest doskonałym owocem, który zapobiega zaparciom, pestki kiwi mają właściwości detoksykacyjne.
8. Kiwi w diecie to produkty o dużej wartości odżywczej, spowalniają proces starzenia się organizmu, chronią mózg przed starzeniem.
9. Wysoki poziom witaminy E wspomaga procesy regeneracyjne skóry (proces przeciwstarzeniowy).
10. Antyoksydanty zwane luteiną pomagają w zapobieganiu powstania zaćmy i nieodwracalnego pogorszenia wzroku u osób powyżej 65 roku życia.
11. Kiwi mają niski indeks glikemiczny (GI), polecane są diabetykom.
12. Są to owoce odżywcze niskokaloryczne, bardzo sycące, mogą pomóc w utracie wagi.

Ciekawostki.


1. Kiwi to „lekarstwo” na zaparcia. Owoce najlepiej jeść na czczo, popijając szklanką ciepłej wody. Błonnik pomaga w likwidowaniu złogów.
2. Owoce kiwi zawierają aktynidyny i papainę – enzymy rozkładające białka. Dojrzałe lub przejrzałe owoce są pełne goryczy. Do koktajli dodaje się tylko twarde owoce.
3. Twarde owoce kiwi przechowywane w lodówce zachowują świeżość nawet 4 tygodnie. Zimno spowalnia proces dojrzewania. Foliowy worek zapobiega utracie wilgoci.
4. Owoce kiwi wyjęte z lodówki, w połączeniu ze świeżymi bananami lub jabłkami szybciej dojrzewają.
5. Kiwi nie należy dodawać do galaretek, gdyż nie stężeje. Zawarte w owocach enzymy rozpuszczają żelatynę.
6. Kiwi mają wysoki poziom serotoniny, czyli hormon szczęścia, spożywane przed snem wpływają na jego jakość.
7. Kiwi nie należy łączyć z przetworami mlecznymi, gdyż enzymy niszczą pełnowartościowe białko mleczne (zawartość kwasów owocowych sprawia, że mleko się ukwasza).

Uwaga – owoce kiwi uczulają.


Kiwi należą do owoców, które najczęściej uczulają. Alergia może przebiegać łagodnie lub doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Alergia na kiwi może objawiać się obrzękiem języka, nieprzyjemnym uczuciem swędzenia skóry, pieczeniem lub swędzeniem jamy ustnej.

Kiwi w kuchni.


Jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych o kwaskowatym smaku, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Kiwi to składnik koktajli, sałatek owocowych, musów, ciast, jako dodatek do mięsa, szczególnie cielęciny i wołowiny oraz element dekoracyjny potraw.
Chętnie sięgamy po owoce kiwi w postaci dżemów, mrożonek, owoców puszkowanych, w postaci świeżych soków, wina musującego, likieru.