Jak zrobić rybę w cieście bazyliowym?

Jak zrobić rybę w cieście bazyliowym?

Przygotowaliśmy dziś coś specjalnego dla koneserów rybnych przysmaków – ryba w cieście bazyliowym, to potrawa która szturmem wkradnie się do waszego codziennego menu.

Do przygotowania ryby w cieście bazyliowym potrzeba

  • 10 małych filetów rybnych (po około 100 g), na przykład z dorsza, mintaja,
  • soli,
  • 6 gałązek świeżej bazylii,
  • 2/3 szklanki chudego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki drobno startego twardego żółtego sera (na przykład typu parmezan),
  • 1 szklanka mąki (może być kukurydziana lub gryczana),
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie ryby w cieście bazyliowym

Filety opłuczmy, dokładnie osuszmy na papierowym ręczniku. Sprawdźmy, czy nie ma w nich osteczek, usuńmy wszystkie, które ewentualnie wyczujemy. Rybę skropmy z obu stron sokiem z cytryny, oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Ułóżmy na talerzu, przykryjmy go folią spożywczą i schowajmy do lodówki na pół godziny czasu. Bazylię opłuczmy, osuszmy.

Listki poodrywajmy od gałązek i włóżmy je do blendera. Dodajmy mleko, wbijmy jajka. Wsypmy ser, szczyptę soli i mąkę. Wszystko zmiksujmy. Sprawdźmy, czy ciasto nie jest za rzadkie (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Ewentualnie dosypmy jeszcze mąkę i ponownie zmiksujmy. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, dodajmy do ciasta szczyptę granulowanego czosnku, mielonego imbiru albo mielonej ostrej papryki.

Na patelni rozgrzejmy olej. W cieście kolejno zanurzajmy przyprawione filety rybne i kładźmy je na rozgrzany tłuszcz. Smażmy na średnim płomieniu po około 5-6 minut czasu z każdej strony (aż ciasto stanie się lekko rumiane). Kotleciki osączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawajmy na przykład z ziemniaczanym puree i surówką ze świeżych chrupiących warzyw, na przykład marchewki, cebuli, papryki.

Więcej przepisów na smaczne, rybne dania znajdziesz w serwisie filet.pl.