Domowe batoniki z bitą śmietaną i bananami

Domowe batoniki z bitą śmietaną i bananami

Sklepowe półki pełne są różnego rodzaju wafelków i batoników, które kuszą oczy dzieci i dorosłych kolorowymi opakowaniami, zapewniając o dającej energię porcji cukru. Jednak ta bywa naprawdę spora, za czym nie przepada organizm. By nie było potrzeby całkowitej rezygnacji z takiej przekąski, można przygotować domowe batoniki z bitą śmietaną i bananami — będą zdrowsze, a równie smaczne.

Alternatywa dla batonów

Batony jako słodki wytwór mają swoich fanów na całym świecie, jednak coraz częściej ludzie decydują się — będąc bardziej świadomymi — na przygotowywanie ich samemu. Czynność ta pozwala na kontrolę ilości dodawanego cukru, to także sposób wykorzystania owoców, które zaczynają się psuć, czy też pozostałości składników, które nie zostały wykorzystane przy innym wypieku.

Wykonanie batoników z użyciem bananów i bitej śmietany nie jest trudne, a stanowi zamiennik dla lubianych snickersów — są bardzo podobne w smaku, lecz te domowe mają mniej kalorii i nie dodaje się do nich konserwantów. Takie batony można podawać dzieciom, jednak i w tym przypadku powinny być spożywane w umiarze.

Zanim zaczniesz przyrządzać swoje przepyszne batoniki, skuś się również na niesamowite ciastka wiosenne.

Składniki:

— duża paczka herbatników

— 40 dag kremu czekoladowego

— 3 banany

— 1 łyżka soku z cytryny

— 200 ml śmietanki kremówki + 80 ml śmietany kremówki na wierzch

— ½ puszki masy kajmakowej

— 1 kostka czekolady

Przygotowanie

Herbatniki zmiksować blenderem, wymieszać z kremem czekoladowym, rozłożyć na blasze, wstawić do lodówki. Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na spodzie ciasta. Banany przykryć ubitą śmietaną i masą kajmakową. Włożyć do lodówki.

Kremówkę podgrzać, dodać czekoladę. Podgrzać na małym ogniu, mieszając, aż się rozpuści. Lekko ostudzić. Masę wylać na ciasto i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Kroić ostrym nożem na kształt batoników.